Koiran rokotukset

Koirien rokotteet ja rokotussuositukset 

Rokote Koiran ikä Tehosterokote
 12 vko 16 -20 vko Noin 1 vuosi
Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus ja parvo (a X X X3 vuoden välein
Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo ja parainfluenssa (a X X X3 vuoden välein (parainfluenssa vuoden välein)
Parvo (a X X X3 vuoden välein
Rabies X X3 vuoden välein
Koirarokotteet
Rokota vain terveitä ja matolääkittyjä koiria. Nartut suositellaan rokotettaviksi ennen astutusta. Eri rokotteita ei suositella annettaviksi samanaikaisesti. Elävien rokotteiden antoväliksi suositellaan 3-4 viikkoa. Rokotusten välin on oltava vähintään kaksi viikkoa. Tiineiden tai immunosuppressoitujen eläinten rokottamista eläviä viruksia sisältävillä rokotteilla ei suositella.
a) Lisääntyneestä tartuntavaarasta johtuen pennut voidaan rokottaa alle kolmen kuukauden iässä, jo kuuden viikon iästä alkaen. Tällöin rokotusohjelmaa jatketaan suosituksen mukaisesti kolmen kuukauden iästä eteenpäin. Samoin voidaan aikaistaa noin vuoden iässä annettavaa tehosterokotusta, jos tartuntapaine on lisääntynyt.
HUOM! Koiranäyttelyn järjestäjien rokotusvaatimukset voivat poiketa tässä esitetyistä suosituksista.
Parainfluenssa 
• NOBIVAC PI
• NOBIVAC KC (parainfluenssa ja bordetella bronchiseptica)
• DURAMUNE PI
Yhdistelmärokotteet 
Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus ja parvo

• NOBIVAC DHP
Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo ja parainfluenssa

• NOBIVAC DHPPI
• DURAMUNE DAPPI
Koirat voidaan rokottaa joko penikkatauti -tarttuva maksatulehdus -parvo tai penikkatauti -tarttuva maksatulehdus -parvo- parainfluenssa-yhdistelmärokotteilla. Parainfluenssaviruksia sisältävää yhdistelmärokotetta suositellaan käytettäväksi kenneleissä ja usein näyttelyissä käyville koirille.

Parvo 
• NOBIVAC PARVO LIVE VET
Pennut voidaan rokottaa ensimmäisen kerran 6-10 viikon iässä. Jos pentu ei ole saanut ternimaitoa, rokotukset voidaan aloittaa 6-8 viikon iässä. Pennut rokotetaan jatkossa rokotusohjelman mukaisesti penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja parvovirustartuntoja vastaan kolmen ja neljän kuukauden iässä.

Rabies 
• NOBIVAC RABIES VET
• RABDOMUN
• RABISIN
Rabiestartunta leviää lähes yksinomaan raivotautisen nisäkkään pureman välityksellä. Rokottamalla koirat ennaltaehkäistään infektio koirassa ja taudin mahdollinen leviäminen muihin eläimiin ja ihmiseen.
Ensimmäinen rokotus suositellaan annettavaksi koirille noin 4 kuukauden iässä ja toinen vuoden iässä. Tämän jälkeen rokotusväli on 3 vuotta. Kaikki koirilla käytetyt rokotteet ovat inaktivoituja.
Raivotautirokote voidaan antaa samanaikaisesti muiden rokotteiden kanssa silloin, kun valmisteen tiedoissa on tästä maininta.

Leptospiroosi 
• NOBIVAC LEPTO

Leptospiroosirokotetta suositellaan käytettäväksi koirille, jotka matkustavat maihin, joissa tartunta on yleinen. Rokottaminen antaa suojaa kliinistä tautia vastaan, mutta ei estä mahdollista bakteerin kantajuuden kehittymistä. Tartunnan saanut koira voi rokotuksesta huolimatta erittää leptospira-bakteeria. Leptospiroosi on zoonoosi eli eläimestä ihmiseen tarttuva tauti.
Rokotteet saattavat aiheuttaa joillekin koirille yliherkkyysreaktioita. Rokotusta ei suositella alle yhdeksän viikon ikäisille pennuille. Perusimmunisointiin tarvitaan kaksi rokotusta 2-4 viikon välein. Tehosterokotus annetaan vuosittain.

Herpes 
• EURICAN HERPES

Borrelioosi 
• TRILYME

Koiran Borrelia-rokotetta käytetään aikaansaamaan vasta-aineita rokotteen sisältämien kolmen Borrelian alalajin pintaproteiineja vastaan. Suojaavaa vasta-ainetasoa ei ole määritetty eikä tehoa kliinisen borrelioosin ehkäisemiseksi ole osoitettu. Rokottamisesta saatava hyöty kannattaa arvioida huolella. Alueilla, joilla borrelioosia esiintyy runsaasti, rokottaminen päivittäisen puutiaistarkastuksen ja puutiaisten ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen valmisteiden käytön ohella saattaa vähentää riskiä sairastua.
Rokote voi aiheuttaa joillekin koirille ohimenevää lämmönnousua ja pistoskohdan turvotusta. Rokote voidaan antaa 12 viikon iästä alkaen. Perusimmunisointiin tarvitaan kaksi rokotusta 3 viikon välein. Tehosterokotus annetaan vuosittain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti