Vinkkejä uuteen kotiin

Kun tuot kissanpennun kotiin, vie se omaan “turvahuoneeseensa”, jotta se voi totuttautua uuteen kotiinsa vähitellen. Täytä sen hiekkalaatikko samalla kissanhiekalla, jota kasvattajakin käytti. Anna pennun haistella paikkoja ja löytää petinsä. Kun se on tutkinut jokaisen nurkan ja kolon, silitä sitä ja katso, tarvitseeko se lepoa. Kissanpennut tarvitsevat paljon unta ja jännittävä automatka sekä uusi ympäristö väsyttävät sitä, joten yritä saada se rauhoittumaan, vaikka sen tekisikin mieli ruveta saman tien leikkimään. Jos edellisestä ruokailusta on kulunut kauan, tarjoa sille ruokaa, mutta älä huolestu, jos se ei syö – kissat eivät syö stressaavassa tilanteessa.

Kun se on levännyt ja tuntee olonsa turvalliseksi huoneessaan, se on valmis kohtaamaan uudet perheenjäsenensä. Jokaisen pitäisi istua lattialla ja koskettaa pentua vain, jos se lähestyy. Pentua ei saa kaapata syliinsä ja lasten pitää olla riitelemättä. Jos pentu menee piiloon, houkuttele se esiin lelulla tai herkulla – rohkaise sitä, mutta älä pakota sitä tulemaan ihmisten ilmoille.

·         Opeta lapsille, miten kissaa kohdellaan hellästi. Pikkulapset yleensä taputtavat, mikä voi olla liian kovakouraista kissalle.
·         Opeta lapsille myös, mistä kissaa saa silittää – pään päältä ja selästä. Vaikka pieni maha onkin vastustamaton kissan leikkiessä ja pyöriessä, useimmat kissat ovat hyvin herkkiä vatsastaan ja saattavat puolustautua.
·         Kissanhiekkalaatikko ei ole lasten hiekkalaatikko – joten älä anna lastesi leikkiä siinä.
·         Kissan pitäisi aina antaa olla rauhassa, kun se syö, käy tarpeillaan tai nukkuu.
·         Hännästä ei koskaan saa vetää.
·         Kädet pitää pestä sen jälkeen, kun kissaa tai hiekkalaatikkoa on käsitelty

Toisten kissojen tapaaminen

Useimmat kissat hyväksyvät uuden tulijan, vaikkakin se riippuu paljon kissojen persoonallisuudesta. Anna kissanpennun totuttautua uuteen kotiinsa muutaman päivän ajan, ennen kuin esittelet kissat toisilleen.

Ota varman päälle ja tuo kissanpentu kantokorissa tai häkissä suojellaksesi sitä muilta kissoilta, jotka ovat yllättyneitä uuden pennun ilmaantuessa niiden kotiinsa. Saat varautua siihen, että ilmassa on jonkin verran närkästystä, mahtailevia ruumiineleitä, sähisemistä tai välinpitämättömyyttä, mutta kun kissat ymmärtävät, että uusi pentu on tullut jäädäkseen, ne yleensä hyväksyvät sen tosiasian, että niiden on vain totuttava uuteen tilanteeseen.

·         Kanna kissanpentu kantokorissa suoraan valittuun “turvahuoneeseen”.
·         Kutsu vanha kissa huoneeseen. Molemmat kissat saavat tilaisuuden arvioida toisiaan kaltereiden läpi ilman vaaraa.
·         Silitä vanhaa kissaasi rohkaistaksesi sitä ja näytä, ettei pentu ole viemässä suosikkilemmikin paikkaa (vaikka useimmat kissat ovat niin keskittyneitä tarkastelemaan uutta pentua, etteivät ne edes huomaa huomion osoituksiasi).
·         Jos ilmenee nahistelua, kuten sihinää ja kaarelleen pyöristyneitä selkiä, älä huoli – se on normaalia. Yritä hätistää vanha kissasi pois. Ajan mittaan tällaista käyttäytymistä esiintyy todennäköisesti vähemmän. Anna vanhemman kissasi mennä pois huoneesta muutaman minuutin päästä.
·         Kun tapaamiset alkavat sujua rauhallisemmin, vaihda paikkaa, ja anna pennun tulla tapaamaan vanhaa kissaa. Kehu molempia, jos ne käyttäytyvät sivistyneesti toisiaan kohtaan, ja palkitse ne herkuilla.
·         Pidä seuraava tapaaminen toisessa huoneessa. Vaihtele paikkoja niin, että pennun haju leviää kaikkialle. Vaihtele sitä, kuka esitellään toiselle.
·         Toista lyhyitä esittelyjä usein, kunnes kumpikaan ei enää reagoi voimakkaasti.
·         Ajan mittaan kissat alkavat suhtautua esittelyihin rauhallisesti ja tottuvat toistensa olemukseen ja hajuun. Kun nämä tapaamiset eivät enää tunnu kiinnostavilta kummastakaan kissasta siirrä ruoka-aikaa tunnilla, jolloin ne ovat nälkäisiä ja ruoki ne samassa huoneessa ruokakupit kuitenkin hyvällä etäisyydellä toisistaan.
·         Yleensä kissat ovat varuillaan toistensa suhteen ennen kuin pennusta tulee rohkea ja se uskaltaa mennä liian lähelle vanhaa kissaa. Uusi pentu saattaa silloin saada läpsäisyn vanhalta kissalta, jolloin pentu ymmärtää kunnioittaa sitä. Vähän ajan päästä pennun uteliaisuus voittaa ja se loikkaa taas liian lähelle vanhaa kissaa…mutta siihen mennessä niiden kanssakäymisen pitäisi olla jo leikkisää.

·         Ennen kuin huomaatkaan, ne jatkavat omaa elämäänsä sen kummemmin toisistaan häiriintymättä, mitä nyt joskus voi tulla pientä keskinäistä nahistelua. Ne oppivat joko olemaan välittämättä toisistaan tai sitten niistä tulee toistensa parhaat ystävät, jotka käpertyvät yhdessä torkkumaan ja nuolevat toistensa turkkia säännöllisesti.

Ominaishajujen hyödyntäminen

Eläimet tunnistavat toisensa ominaishajut. Kun esittelet kissanpennun kissalle tai koiralle, yritä saada niiden hajut sekoittumaan. Silitä yhtä ja sen jälkeen toista, jolloin haju siirtyy siihen. Vaihda myös niiden torkkupeitot keskenään. Näin ne oppivat yhdistämään mukavat asiat (mukavasti nukkumisen ja paijatuksi tulemisen) toisen kissan hajuun.

Koirakumppanit

Vaikkei talossa asuva koira liiemmin innostuisikaan ensi näkemällä uudesta kissanpennusta, on ensimmäisiä kohtaamisia valvottava tarkoin. Liian innokas leikki voi vahingoittaa kissanpentua, joten kumpaakin on kannustettava toistensa kunnioittavaan suhtautumiseen.

·         Pidä kissanpentua kantokorissa ja koiraa hihnassa ja anna sen tarkastella uutta tulokasta. Jos koira näyttää yli-innokkuuden merkkejä, yrittää hypätä korin päälle tai alkaa haukkua, pysy rauhallisena. Yritä kiinnittää koirasi huomio. Käske rauhallisesti koiraasi istumaan ja palkitse se herkulla, kun se rauhoittuu paikoilleen.
·         Toista sama useiden päivien ajan vaihtaen kissakoria paikasta toiseen, kunnes ne eivät enää juurikaan kiinnitä toisiinsa huomiota. Muista aina palkita koiraasi rauhallisesta käyttäytymisestä kissanpennun lähellä.
·         Sitten on aika esitellä lemmikit toisilleen ilman kantokoria. Valitse huone, jossa on pakomahdollisuus ylöspäin (kuten korkea kissan raapimistolppa tai ikkunalauta), jonne kissanpentu voi hypätä turvaan. Pidä ovet kiinni.
·         Pyydä jotakuta perheenjäsentäsi istumaan alas ja pitämään koiraa hihnassa ennen kissanpennun tuomista. On tärkeää, että pentu ei pääse juoksemaan karkuun, koska silloin koira innostuu jahtaamaan sitä. Tämän takia ovia on pidettävä kiinni ja koiraa hihnassa.
·         Pidä kohtaamiset lyhyinä ja miellyttävinä. Usean tapaamisen jälkeen lemmikit alkavat todennäköisesti olla toisistaan välittämättä. Kehu koiraasi ja palkitse sitä rauhallisesta käytöksestä kaikkien tapaamisten aikana. Jos huomaat mitään yli-innokkuuden merkkejä, vie koira pois huoneesta ja odota, että se rauhoittuu ennen kuin aloitat kaiken uudelleen.
·         Kissanpentu saattaa rohkaistua ja mennä nuuhkaisemaan koiraa. Pysy rauhallisena äläkä tiukenna hihnaa, sillä muuten koira saattaa alkaa yli-innokkaaksi tai hermostuneeksi. Hihnasta pitämisen pitäisi riittää tilanteen kontrolloimiseen. Jos koirasi menee liian lähelle kissanpentua, sen antama läpsäisy antaa koiran ymmärtää, että kunnioittavan etäisyyden pitäminen on kannattavaa.
·         Kun kumpaakaan ei enää häiritse toisen läsnäolo, voit pitää koiraa vapaana, pidä kuitenkin huolta siitä, että pennulla on aina mahdollisuus hypätä turvaan.
·         Aivan kuten ennenkin, jatka koiran palkitsemista rauhallisesta käytöksestä kissan läsnä ollessa. Anna myös kissanpennulle makupaloja, jotta se oppii yhdistämään koiran läsnäolon miellyttävään asiaan.
·         Ajan ja kärsivällisyyden kanssa kissan ja koiran ja kissan välille pitäisi syntyä harmonia, mutta älä kuitenkaan jätä niitä kahdestaan ilman valvontaa ennen kuin voit täysin luottaa, että kaikki menee hyvin.
·         Jos kaikesta yrityksestä huolimatta et vieläkään uskalla pitää koiraa kissan lähellä, pidä niitä erillään ja ota yhteyttä lemmikkiterapeuttiin (eläinlääkärisi voi varmaan suositella sinulle sellaista).

Muut lemmikit

Lintujen, jyrsijöiden, pienten eksoottisten eläinten tms. kanssa ei kannata ottaa turhia riskejä. Kissat ovat saalistajia, eivätkä ne luovu luontaisista vieteistään, jotka ovat kehittyneet tuhansien vuosien aikana, joten pikku lemmikit ovat niille helppoa saalista. Toisaalta jotkut käärmeet saattavat saalistaa pieniä kissanpentuja ateriakseen. Käytä maalaisjärkeäsi ja pidä niitä toisistaan erossa pitäen pikku eläimiä suojatuissa häkeissään varsinkin sitten, kun pentu kasvaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti